Филми на транс и интерсекс тематика

Документални филми

Prodigal sons(2008) - Блудните синове
В този документален филм режисьорката Кимбърли Рийд разказва за своя живот, историята на една транс жена и нейното семейство. В центъра на историята попадат трима братя – Пол (Кимбърли), Марк и Тод. Най-малкият брат, Тод, рано се отделя от дома им в американския щат Монтана и заживява в Сан Франциско, като гей мъж. Най-големият брат, Марк, е осиновен, като филмът разкрива, че е внук на голяма американската актриса и голям американския режисьор. Марк завижда на Пол(Кимбърли) за изключителната му популярност в училище и високите постижения на спортния терен. Както казва и самата Кимбърли: “Марк би дал всичко, за да е мъжа, който аз бих дала всичко, за да не съм. И двамата ни преследва един и същ призрак.” Изключителна история и филм, който заслужава да се гледа.
линк към youtube
линк към IMDB

Red without Blue (2007) - Червено без синьо
Какво се случва, когато един от двама еднояйчни близнаци реши да направи преход от мъж към жена? Един документален филм за отношенията в семейството и как всеки се справя с предизвикателствата пред които ги изправя животът.
линк към youtube
линк към IMDB

Southern Comfort (2001) - Южен комфорт
Документален филм за трудностите в прехода на транс хората. Показана е последната година от живота на Робърт Идс. Той е с диагноза рак на яйчниците. Болест, която не е нелечима, но не и във време, когато докторите не желаят да лекуват такъв пациент. Една история, която показва колко е важно да имаме добро здравеопазване и доктори без предрасъдаци.
линк към филма в youtube
линк към IMDB

Young Trans & Looking For Love (2015) - Транс младежта в търсене на любов
В днешно време транс хората се разкриват още в тинейджърските си години. Това е историята на Арин, Кейти, Деван и Клер. Младото транс поколение е открито, говори без притеснение за себе си. Тези тинейджъри живеят както всеки друг млад човек - социализират в обществото, излизат на срещи и гледат уверено в бъдещето.
линк към филма в youtube
линк към IMDB

Harsh Beauty (2005) - Сурова красота
Филм за хижра хората в Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка, Непал, Мианмар.Хижра са официално приети за трети пол в съответните страни, като понятието включва трансджендър и интерсекс хората. Една древна култура, приела различието много преди западната цивилизация.
линк към филма в youtube
линк към IMDB

Neither Male or Female - Secret Intersex - Нито мъжки нито женски пол - Тайния интерсекс
Тайната, която се пази от обществото - интерсекс. Филмът разказва историята на две “сестри” 6 годишната Ксения и 16 годишната Илизейн, родени с мъжки хромозоми, но развиващи се като “момичета”. Друга история, която попада в полезрението на зрителя е тази на Луис, родена с яйчници и тестиси и отгледана като момиче. Паралелно се проследява и избора на една майка, която трябва да реши дали да оперира детето си Бианка, родена, като интерсекс.
линк към филма в youtube
линк към IMDB

Художествени филми

XXY (2007)
Филмът разказва за 15 годишната Алекс, родена интерсекс, която живее в малко уругвайско градче с майка си и баща си. Един ден им идват на гости близки приятели на майка ѝ. Семейството води със себе си и техния син Алваро. Причината, поради която им гостуват е, че бащата на Алваро е хирург и ще извърши операция на Алекс. Алваро и Алекс се сближават, като дори правят секс. Това обърква двамата младежи още повече за тяхната сексуалност, полова принадлежност и стремежа им към любовта.
линк към youtube
линк към IMDB

Beautiful boxer (2004) - Красивия боксьор
Един биографичен филм, разказващ за спортната звезда по муай тай, актриса и модел Париня Чароенпол. Красиво представена история на една транс жена, преминала през един мъжки спорт и доказала на себе си и на света, че транс жените могат да се бият по-добре от мъжете. Тържество и победа на духа.
линк към youtube
линк към IMDB

Different for Girls (1996) Различно за момичетата
Един доста приятен и положителен филм от далечната 1997 година. Една комедия с нотки на драма, която разказва за транс жена и неините житейски неволи. Показва трудната социализация на транс жените на работното място както и в отношенията им с мъжете.
линк към youtube
линк към IMDB

Normal (2003) - Нормален
Американска драма за прехода на Рут Епълууд. История за една транс жена, която е живяла като мъж и има 25 годишен брак с жена. Един интересен поглед към обратите в живота.В главните роли са Том Уилкинсън и Джесика Ланг.
линк към youtube
линк към IMDB

Boys don’t cry (1999) - Момчетата не плачат
Това е американска драма по истинския случай на един транс мъж на име Брандън Тина. Историята се разиграва в щата Небраска. Всичко, което Брандън иска е да живее като свободен млад мъж, но става жертва на предрасъдаци и жестокост. Момичетата са луди по него, защото той ги обгрижва с внимание и любов. Естествено, това не се харесва на местните мъжкари и изходът не е никак розов. В ролята на Брандън Тина е Хилари Суонк, която получава Оскар за ролята.
линк към youtube
линк към IMDB

Tomboy (2011) - Мъжкарана
Френски филм, който проследява историята на 10 годишно дете. Лори или Микаел, както иска да го наричат, е „томбой“. След като семейството му се премества в нов квартал, детето има свободата да бъде себе си и да изследва пола като социална роля.
линк към youtube
линк към IMDB

Transamerica (2005)- Трансамерика
Една комедия примесена с драматични нотки. Главната роля на транс жена е поверена на Фелисити Хофман. Филмът разказва за финалната фаза от прехода на Сабрина “ Брий” Осбърн. Дни преди дълго чаканата операция, Брий получава телефонно обаждане от момче на име Тоби, който твърди, че е син на Стенли Ступак. А господин Ступак всъщност е самата Сабрина. От там нататък започва едно истинско приключение между една транс жена и баща с нейния син, който се оказва доста проблемен тинейджър.
линк към youtube
линк към IMDB

Soldier’s girl (2003) - Момичето на войника
Филм по историята на Бари Уинчел и известната транс дама - Калперния Адамс. Една любовна история между редник от американската армия и вариететна актриса в клуб с транс жени. Събитията придобиват черни краски, след като един от приятелите на Бари започва да ревнува и разпространява слухове за нестандартната му сексуалност. Бари е разкъсван от любовта си към Калперния и бруталните шеги, които се изливат по негов адрес.
линк към youtube
линк към IMDB

Breakfast on Pluto (2005) - Закуска на Плутон
В този филм всичко се случва, като на магия. Пърхащи червеношийки, ирландски терористи, църковни догми и наказания, истории с невероятно начало и подобаващо продължение, уж случайни срещи с любов и жестокост. Главната героиня, Патрик или „Котенцето” е транс жена без каквито и да е притеснения от външния свят. Свободно изразява себе си, като не крие и огромното си неразбиране на този уж сериозен свят. Подтикната от нуждата за любов, заминава да търси майка си , която я е изоставила като бебе пред вратите на църквата и заминава за големия град. Така Лондон дава урок на Котенцето, който връща живота ѝ на място.
линк към youtube
линк към IMDB

Boy meets girl (2014) - Момче среща момиче
Романтична комедия за едно транс момиче, което мечтае да учи мода в Ню Йорк, но живее в малък град в щата Кентъки. Един ден в кафенето, където работи влиза красиво момче. Любовта бързо пламва, но препятствията пред тях са твърде много, а те твърде млади.
линк към youtube
линк към IMDB

The Crying Game (1992) - преведен у нас като "Играчка-плачка"
Британският войник Джоуди е отвлечен и задържан като заложник от членове на Ирландската републиканска армия. Странно приятелство се заражда между него и Фъргюс, един от похитителите му. Докато крайният срок, който групировката е дала на Британското правителство за да изпълни исканията им наближава, войникът моли Фъргюс да издири приятелката му Дил - млада транс жена, живееща в Лондон - и да се погрижи за нея, ако нещо се случи с него.
линк към youtube
линк към youtube

Tokyo Godfathers (2003) - Кръстниците на Токио (анимационен)
На Бъдни вечер трима бездомници - алкохоликът Джин, Хана, транс жена и бивша певица в нощен клуб и Миюки, тийнейджърка избягала от къщи - откриват изоставено бебе докато тършуват из боклука за вечерята си. Тримата поемат на епично приключение из улиците на Токио в търсене на родителите на детето.
линк към youtube
линк към youtube

The Dansih Girl (2003) – Момичето от Дания
Вдъхновен от истинска история, този филм рисува портрета на един брак и задава въпроса: Как да постъпиш, когато човека, когото обичаш, трябва да се промени? Разказва забележителната история на Лили Елбе − трансджендър пионерката, подложила се на операция за смяна на пола, разкъсвана между семейството и собствените си амбиции и желания.
линк към youtube
линк към youtube

Обновено на 08.01.2019