Какво е транс мъж?

Транс мъж (трансджендър , транссексуален) е мъж на когото е поставен пол „жена“ след раждането. Етикетът „трансджендър човек“ не винаги е взаимозаменяем с този на „транссексуалния човек“, въпреки че и двата етикета често се използват по този начин.

Въпреки, че литературата показва, че повечето транс мъже се идентифицират като хетеросексуални (т.е. те са сексуално привлечени от жените), транс мъжете, също като цисджендър мъжете, могат също да имат сексуална ориентация като хомосексуалисти, бисексуални, пансексуални, полисексуални или асексуални, а някои транссексуални могат да смятат, че конвенционалните етикети за сексуална ориентация са неадекватни или неприложими за тях.

Много от трансдженър мъжете изпитват някаква степен на полова дисфория. Много от тях преминават хирургически или хормонален преход, или и двете, за да променят външния си вид по начин, който съответства на тяхната полова идентичност или облекчава половата дисфория.

За прикриване на бюста и придаване по-плосък вид на гърдите ( при дисфория свързана с наличието на „женски“ гърди ), трансмъжете използват различни средства вариращи от бинтове и лепенки, през спортни компресиращи потници, до специализирани дрехи изработени с цел компресия на гърдите. Лепенките са силно непрепоръчителни, както и стягянето на гърдите за повече от 8-9 часа на ден.

Някои транс мъже, непреминали през операция за промяна на гениталиите, използват различни средства за да създадат визуална представа за „пакет“ в панталоните си. За целта се използват както самоделни „пакети“ като навити чорапи или специализирани „пакари“ които наподобяват нееректирал фалос с тестиси изработени от силикон или друг материал.

Много често транс мъжете правят поетапна промяна от изразяване на пола, който им е присъден при раждане, към този който смятат за свой – така наречения преход. Обикновено се започва със смяна на дрехите и поведението ( за държави с по-силно разграничаване в поведението между мъжката и женската част от населението ).

Преминава се към хормонална терапия за придобиване на вторични полови белези – повишено окосмяване на тялото и лицето, понижаване и уплътняване тембъра на гласа, повишаване на мускулната маса, преразпределяне на мазнините и (при преход преди започване на пубертета) израстване физически на ръст. Появяват се и съпътстващи промени като промяна в типа на кожата, на терморегулацията, телесната миризма и други.

Като необратима стъпка за накрая се остават хирургичните процедури – отстраняване на гърдите, отстраняване на вътрешните женски репродуктивни органи, изграждане на фалос и скротум по-малко или повече наподобяващи биологично мъжки пенис и скротум. Някои хора преминават и операция за намаляване ширината на тазобедрените кости с цел по-малък ханш.

Описаните процедури са често срещани, но не задължителни за всички трансмъже. Някои изобщо не прикириват гърдите си, други не използват пакъри, а не малко от тях, не преминават през хормонална терапия и оперативна намеса. Тук е важно да се подчертае, че това не ги прави по-малко трансмъже, защото самопределянето стои в основата и само и единствено от човека, зависи дали ще се смята за трансмъж или не.

Наличието на самопределяне като транс мъж в един човек не е признак за психическо заболяване. То е състояние, което може да отшуми във времето или да остане постоянно, но не засяга психичното здраве на индивида. Ако такъв човек е в среда, която му позволява да изживее живота си в съответствие на своите разбирания за трансмъж, то няма или е малко вероятно да възникнат предпоставки за психически проблеми или усложнения. От друга страна неприемането, подигравките, опитите да се „коригират“ насилствено нещата от страна на семейство, приятелска среда и общество, винаги водят до депресивни състояния, психози и неврози, които могат да имат фатален край.

Обновено на 15.12.2018